Optag med Videokamera er den komplette håndbog for enhver, der vil optage levende billeder og lyd - og se resultatet i samme øjeblik, optagelsen er slut.

Den dækker hele spektret fra idé og motivvalg over storyboard og optagelse til redigering - med brug af en række effekter, der også vil give en amatørvideo en professionel finish. Naturligvis behandler bogen også grundlæggende emner som billedkomposition, kamersbevægelse, belysning, afstandsindstilling og dybdeskarphed.

Det er en kreativ håndbog - en idébank parat til brug ved ethvert projekt, hvor videokameraet skal i funktion: hjemme, med familien og vennerne, i fritiden, på rejse, på jobbet, i forretningen eller virksomheden.

Dette er videofotografens bibel.Fokus


- en grundbog i film, tv og video

Af Per B. Katz og Henrik Poulsen

Fokus er en bog om de levende billeder. Fra singleshottet til blockbusterfilmen. Fra tv-spottet til den postmoderne føljeton. Fokus behandler i fire selvstændige kapitler de levende billeders æstetik, video- produktion fra idé til færdig film, filmmediets historie og produktionsforhold samt tv-mediets historie og produktionsforhold. Denne reviderede udgave indeholder nye afsnit om bl.a. digital editering, instruktører omkring årtusindskiftet, DOGME 95, postmoderne dokumentarfilm, hverdagsdramaet, dogumentar og reality shows.


Det er nu blevet så billigt at købe et videokamera, at de fleste kan være med.

Men det er de færreste, der kan lave en ordentlig hjemmevideo. Det kræver nemlig ikke bare, at man kigger i søgeren og trykker på knappen.

Det vigtigste er, at man kan komponere et billede, skabe en stemning, fortælle en historie med billeder.

Sten Jørgensen fortæller, hvad billedsprog er, og hvilke elementer det består af. Han gennemgår bl.a. rammesprængning, opfattelsesretning, kamerabevægelse,billedredigering og lyd m.m.

Bogen bygger på forfatterens egne erfaringer med produktion af film og video og er derfor fuld af gode tips og råd for enhver videoentusiast.

Sten Jørgensen har gennem næsten 40 år beskæftiget sig med tv-produktion for DR-TV og som kursusleder. Han arbejder nu som freelance-producer for TV2.


Politikens store bog om digital videooptagelse

Politikens store bog om digital videooptagelse indeholder alt fra valg af kamera til optagelse af spillefilm og musikvideoer. Den omfattende og inspirerende håndbog omfatter alle aspekter af digital video og er lige velegnet for den mere ambitiøse og professionelle, der har brug for ny inspiration, og for de mange, hvis primære behov er optage fest-, ferie- og børnevideoer.

Fra bogens indhold:
• Udstyr
• Kamera-, lyd- og lysteknik
• Videooptagelse
• Redigering af billeder og lyd
• Spillefilmsproduktion
• Digital video i professionel kvalitet


Politikens bog om digital video er en let tilgængelig håndbog om digitale videokameraer og redigering på computer.
Håndbogen indeholder alt det, man har brug for at vide for at give sig i kast med at optage og redigere digital video. Bogen er fuld af tips og gode ideer, hvad enten det er et bryllup, der er i fokus, eller man vil optage sin egen musikvideo. Rundt omkring i bogen er der små, praktiske ”Prøv det selv”-bokse, der er praktiske øvelser til det emne, der er gennemgået teoretisk.

Fra bogens indhold:
• Udstyr
• Videooptagelse
• Lyd og lys
• Redigering
• Historiefortælling
• Optagelseseksempler fra fødsels- til ferievideo.


Video er godt. Og digital video er endnu bedre, fordi kvaliteten er forrygende. Dertil er digital video og computere en fin blanding, idet du får mulighed for at suge de gode bidder ind i din computer og sætte dem optimalt sammen. Dit udbytte af hæftet bliver en viden om optagelse, redigering og præsentation af digital video, og hvordan du får det bedste udbytte af dit videokamera.
Der er også et kapitel om køb af videokamera og programmer.
Hæftet beskæftiger sig med små dokumentariske produktioner, som "Lille Peters første fodboldkamp", "Birthes fødselsdag i Thailand" eller "Instruktionsfilmen - Samling af AVD-42 vaskemaskine". Skulle der bo en lille Spielberg inde i maven på dig, er der dog gode råd at hente omkring den rent praktiske i videoproduktion. Hele hæftet er en praktisk vejledning til digital video, hvor teknikken bruges som støtte, ikke som midtpunkt.


Bogen er i farver

After Effects er et kreativt værktøj, som du kan anvende til at lave animationer og efterbehandle video. After Effects glimrer ved at samarbejde med mange andre programmer. Det er altså nemt at bruge fotografier, tegninger, videoklip og lydstumper fra mange forskellige kilder i samme animation. Den færdige animation eller video kan eksporteres til mange forskellige formater, som f.eks. HD video, mobile enheder og web.

Bogen lader dig lege med After Effects mange muligheder, bl.a.
Find rundt i programmet
Sammensæt animation
Tilføj videoeffekter
Alt om tidslinjer
Klon elementer og lav et fly om til en eskadrille
Kreative animationer
Samarbejde med Illustrator, Premiere, Photoshop m.fl.
Tilpasning af lyd
Tilpasse og justere farver
Bruge flere lyskilder
Lav video og animation til web, dvd m.m.
Tips til kopiering og backup af hele projektet
Masker og kanaler

Forfatteren forklarer på en nem og overskuelig måde, hvordan du får det bedste ud af After Effects, og han giver mange tips til at bruge programmet effektivt.


"Videoredigering med Adobe Premiere Pro" henvender sig til dig, der arbejder med video på din computer og som gerne vil hurtigt i gang med den nyeste version af Premiere. Videoredigering anvendes i større omfang til interne præsentationer i virksomheder, projekter i skoler og til præsentation på Internet. Nutidens computere gør det interessant for alle at arbejde med video digitalt.
Bogen gennemgår de grundlæggende teknikker i videoredigering på computeren. Du lærer at beherske programmet Adobe Premiere Pro, der er det mest udbredte program til formålet. Du lærer bl.a.


  • Indlæsning af film fra kamera og videobånd
  • Computerkrav til videoredigering
  • Overgangseffekter
  • Eksport til videobånd
  • Video og Internet
  • Indstilling og filtrering af lyd
  • Indsæt foto og grafik
  • Tips og tricks

En velstruktureret og letlæst bog på dansk gør det det væsentligt nemmere at komme rigtigt godt i gang med at redigere video på computeren. Programmet Adobe Premiere Pro er meget stort og omfattende og virker derfor meget overvældende. Mange løbende eksperttips gør denne bog interessant for øvede brugere og giver samtidig begynderen en hurtig start.

Om forfatteren
Per Ottesen har i mere end ti år arbejdet som konsulent i NewMedia, med speciale i videoredigering og forskellige muligheder inden for digital afvikling, bl.a. harddisk, internet, CD og DVD. Hans store erfaring som konsulent og problemløser kommer til udtryk i de mange tips, som kun en erfaren bruger kender og anvender.


Adobe Premiere Elements 3 er et af de førende programmer inden for digital videoredigering i vore dage. Programmet indeholder en lang række muligheder og funktioner til behandling, optimering, redigering og færdiggørelse af digital video. Adobe Premiere Elements henvender sig i høj grad til hjemmebrugeren, der har lyst til og behov for at redigere og optimere sine private videoklip og -film.

I denne bog gennemgås programmet fra start til slut, og der er fokuseret på de emner og funktioner, som er relevante for begyndere og let øvede brugere af programmet. Bogen tager fat i de grundlæggende emner med et blødt afsæt og giver dig således en introduktion til programmets faciliteter og gennemgår herefter de relevante emneområder et for et i en hensigtsmæssig og progressiv rækkefølge. Således begynder vi med en introduktion til programmets opbygning og tilpasningsmuligheder og fortsætter med at skabe vores første projekt, importere filer, anvende effekter og overgange, operere med lyd og til slut eksportere projektet i et af de mulige formater, f.eks. som DVD-projekt eller videofil til visning på internettet og lignende. Således belyses både programmets typiske workflow samt hvert trin i denne arbejdsproces mere eller mindre pr. kapitel.

Selve anvisningerne er bygget op på en pædagogisk måde, hvor der anvendes både beskrivende passager, trinvise arbejdsanvisninger og mange illustrative skærmbilleder fra programmet. Dette er for, at alle skal kunne være med, og betyder, at bogen både kan anvendes af den absolutte begynder på området, men også af den let øvede samt den øvede, der kender til emnet f.eks. fra andre programmer, men ønsker at lære at arbejde med Adobe Premiere Elements.


Dette hæfte er for alle, der har gamle videooptagelser, som de ønsker at gemme i digital form. Analoge videooptagelser på fx VHS-bånd har begrænset levetid og er besværlig at redigere. For ganske få midler kan du overspille dine gamle optagelser til digital video, der let kan redigeres og kopieres til fx VCD eller DVD. Digital video har i princippet ubegrænset holdbarhed og kan både afspilles på pc'en og DVD-afspilleren. Hæftet er opdelt i to, hvor den ene del er den helt elementære, hvor man føres igennem processen nemmest og billigst muligt. Anden del er for dem, der også vil redigere i videoen, og stiller krav til kvaliteten af det endelige resultat.


"Digital video for absolutte begyndere"
Velkommen til video-verdenen, hvor vi gemmer minder og holder fast i de gode stunder på video. Og samtidigt gør det både skægt og nemt. Dette hæfte er præcis det modsatte af brugsanvisningen til dit videokamera. Vi skruer teknikken væk og ser på, hvordan du optager bedre videoer af børn, ferien og de store begivenheder i livet. Kort sagt alt det, som videofabrikanter ikke skriver noget om i brugsanvisningen.

Hæftet er opbygget efter princippet: optag, rediger og vis. Det betyder, at vi først får optaget noget video, derefter fjerner vi de kedelige bidder og til sidst viser vi det færdige resultat. Hæftet henvender sig til læsere, der har et videokamera og gerne vil i gang med at bruge det. Eksemplerne på redigering foregår på en dvd-optager. Nyere dvd-optagere har de basale redigeringsfaciliteter, der er nødvendige. Det har den fordel, at man slipper for at redigere på pc'en.

80 sider Kr. 59,00


Dette hæfte er til dig, der vil lære at udnytte et af internettets store nye muligheder - nemlig film. Du lærer alt, der skal til for at lave din hjemmeside om til en virtuel tv-station, og du får indblik i de muligheder, der findes til at tilpasse dine optagelser til sitets grafiske univers. Hæftets forfattere gennemgår alt fra forberedelse af film til playere, codecs, komprimering og implementering. Det eneste, der kræves, er et minimum af kendskab til opsætning af hjemmesider og en computer med internetforbindelse. Alt gennemgås ved hjælp af gratis programmer, du frit kan hente på nettet.


• Lær alt om cd/dvd-formaterne
• Sådan vælger du det rigtige format
• Undgå fejlagtige brændinger
• Eksempler og anvisninger på brænding

Hæftet beskriver de forskellige cd- og dvd-formater, så du ved, hvad du skal vælge, når du brænder en cd/dvd. Du lærer forskellene på cd'er og dvd'er til data, audio og film, samt hvilke filformater du kan benytte. Forfatteren benytter nogle af de mest benyttede programmer til at demonstrere, hvordan brænding foregår i praksis.


Dette hæfte er mere end bare en gennemgang af Studio 9 – det er din vejledning til digital video. Fra redigering til færdig DVD eller VCD.
Dit udbytte af hæftet er en viden om redigering og præsentation af digital video, samt hvordan du får størst muligt udbytte af Studio 9. Hæftet kan også bruges, hvis du har Studio 8, der dog ikke har alle de avancerede muligheder i version 9 tilbyder.
Hæftet er en praktisk vejledning til digital video med Pinnacle Studio, hvor forfatteren bruger teknikken som støtte, ikke som midtpunkt.


Hæftet gennemgår Microsoft Movie Maker 2, der er et program til videoredigering. Du lærer, hvordan du overfører videoklip fra dit kamera til pc’en, hvilke filformater du kan arbejde med, samt hvordan du samler dit materiale og arrangerer det i programmet.
Forfatteren gennemgår derefter den grundlæggende videoredigering, fx ændring af længden på videoklip, tilføjelse af overgange og effekter, redigering af tale og musik og endelig opbygning af en færdig film.
Movie Maker findes som standard i Windows XP. Hvis du ikke har version 2, kan du hente den gratis. Læs i hæftet, hvordan du gør.Guruer genfortalt

Trine Breum fortæller i sin bog, hvordan man får skruet et godt manuskript sammen. Det gør hun sådan set udmærket – desværre for bogens formål er Trine Breums tankemetode den akademiske. Ikke at der som sådan er noget galt med den måde at tænke på, men faktum er, at de fleste kunstnere ikke beskæftiger sig, først og fremmest, med den akademiske, intellektuelle metode; de beskæftiger sig med instinktet – naturligvis opstår diverse kunstværker bla. ud fra tanker og ideer, men selve udførelsen af dem, selve den form tingene tager in the making har meget lidt med det cerebrale at gøre.

The american way

Men selvom det Trine Breum skriver er udmærket, er det ikke noget nyt hun fortæller os, ja, faktisk virker det som om, hun har lyttet lidt for kraftigt til hvad f.eks. manuskriptguruerne Syd Field og Linda Seger fortæller i deres bøger, for Breum når ikke rigtigt frem til noget synderligt originalt.
Jeg synes absolut, det er beundringsværdigt at udgive en bog om manuskriptskrivning på dansk, men er der nogen grund til, at den skal ligne de amerikanske på en prik og tilmed benytte sig af flere af de samme filmeksempler?

Akademisk tanketorsk

Og så er der altså en ting jeg bliver nødt til at påtale, og det er denne besynderlige teori Breum fremlægger om, at der kan være flere hovedpersoner i en single plot-film. Hvis det er en film af bare en hvis kvalitet, er der ikke mere end én hovedperson. Sådan er det, og sådan vil det altid være.
Det er en klassisk og i øvrigt trættende akademisk tanketorsk, at man får et givent værk passet ind i sin teori, osse selvom teorien overhovedet ikke stemmer overens med virkeligheden. Gøgeredens to vigtige karakterer, R.P.McMurphy og Chief er ikke to hovedpersoner, men derimod blot Hovedperson og Hjælper. Chief hjælper hele filmen igennem McMurphy. At Chief osse udvikler sig er ikke et argument for at han skulle være en hovedperson nummer 2, for i ordentlige film er det ikke kun hovedpersonen, der udvikler sig, og Gøgereden må absolut siges at være en ordentlig film.
Er man studerende på filmvidenskab på KUA el. lign. er Trine Breums bog sikkert udmærket, men har man planer om selv at være manuskriptforfatter, er der masser af bøger på engelsk, som er meget bedre til det formål.


Videologi

Videologi i helt ny udgave.

En ting er at lave gode billeder og lyd. Det lærer denne bog dig alt om. Noget andet er at få en god idé til at blive en film eller et TV-program. Det lærer denne bog dig også alt om. Så, hvad mere behøver du? Penge, udstyr, medvirkende, tålmodighed, -- og en god portion galskab.

Bogen kan ikke gøre dig til kunstner, men den giver dig et solidt grundlag for eksperimentering og udvikling.

Forfatteren holder dig i hånden gennem moderne digitalteknik fra optagelses situationen til det færdige produkt på kassette, DVD eller Web. Test og anbefalinger af produkter vil du ikke finde, men du får generelle råd om udstyrs valg.

Bogen gennemgår mange fagområder på en praktisk og letfattelig måde. Den lærer dig modrne fortælleteknik og dramatisering, så du kan opbygge knaldstærke fortællinger.

Er du elev på medielinie, på kursus eller højskole, eller har du ambitioner om at producere video eller film for industri, Web, TV, biograf eller produktionsselskaber, giver bogen dig en tryg basis for videre udvikling.

Er du ivrig familiefilmer, TV- og videoforhandler, informationschef eller medierådgiver, vil du have stor nytte af indholdet i bogen.

Siden den udkom 1991, er Videologi solgt i 9.000 eksemplarer. Den er blevet et standardværk på norsk, Videregående skoler, højskoler, faguddannelser og universiteter har bogen på pensumlisten, og mange har startet deres karriere i mediebranchen med bogen i rygsækken. Med denne udgave har Videologi gennemgået en omfattende fornyelse, både i udseende og indhold.

Finn Jacobsen har mere end 40 års erfaring i fjernsynsproduktion i NRK, har været nomineret til Amanda og Guldrammen og underviser i film- og fjernsynsproduktion. Bogen er baseret på kursusmateriale lavet både for konsumenter og professionelle udøvere. Harald Staff, der har tegnet til bogen, er også veteran i NRK.

Du finder ekstra opgaver og tillægsstof på www.videologi.no. Der er der også links til nyttige sider på nettet.

Bogen er på norsk

bogen kan købes her
Kristian Frederiksen er videojournalist ved TV2 og har med sin DV-camcorder forsynet seerne med interessante reportager fra små og store begivenheder både herhjemme og ude i den store verden. I denne bog har han samlet et væld af erfaringer dels om de forskellige opgaver, dels om det nødvendige udstyr og dets anvendelse. Bogen giver et nuanceret kig ind i videojournalistens spændende hverdag, samtidig med at den er fuld at nyttige tips for enhver, som beskæftiger sig med produktion af dokumentarprogrammer.

Bogen er på 306 sider.

Se bogens webside.


Lydens rolle - Notater om lyd og musik til film

Forfatter: Per MeinertsenÅr: 2006
Sider: 184
Udgiver: Den Danske Filmskole

Lydens Rolle handler om lyden som er med til at fortælle vore historier på film. Lyd kan bidrage lige så meget til fortællingen som billedet, måske endda mere. Men selv om lydsiden til en film er nok så god og velfungerende, bliver den sjældent bemærket af publikum og næsten aldrig omtalt i nogen anmeldelse. Det er i og for sig som det skal være, for det er netop lydens natur at den skal tale til os fra siden og gøre sit arbejde mere eller mindre ubemærket i vores underbevidsthed i modsætning til billedet, som kommer til os forfra og konkret med stor styrke. Det er kun hvis lyden gør sig specielt spektakulært eller meget dårligt bemærket at lydsiden registreres. Men også på det mere jævne kan lyden overspille sin rolle; hvorfor opleves visse film dybere og mere vedkommende og intense end andre; og hvorfor opleves nogle film som ligegyldige, banale, klichefyldte eller trættende? Det er der mange bud på, men hvilken rolle lydsiden spiller i den sammenhæng er det ikke alle som er sig ganske bevidste om.

Lydens rolle er en bog til dem som skaber fiktion eller dokumentariske beretninger fortalt med lyd, musik og levende billeder. Og det er en bog til alle dem der interesserer sig for filmiske fortælleformer.

Læs mere på www.filmskolen.dk


Bogen handler om lyd og lydudstyr, og den er skrevet for alle, der beskæftiger sig med lyd, både som amatør og som professionel i medieverdenen eller musikbranchen. Den kommer hele vejen rundt om lyd som akustisk fænomen, om mikrofonerne der registrerer lyden, om alt udstyret, der kan behandle lyden på den ene eller den anden måde - og når de elektriske signaler igen bliver forvandlet til akustisk lyd ved hjælp af højttalere eller hovedtelefoner.

Indhold:
Grundbegreber - Filtre - Højttalere - Højttalere og rum - Hovedtelefoner - Mikrofoner - Anvendelse af mikrofoner - Trådløse mikrofoner - Forstærkere - Mixere - Signalbehandlingsudstyr - Teleslynger - Sammenkobling - Standarder - Ordbog - Appendikser med dB, vægtningskurver og farvekoder.
320 sider.
Kan bestilles her.


TOP