100% - lyd
Det er den lyd, der optages sammen med billedet. En dialog optages, når det er muligt, altid som 100% - lyd. For at undgå hørlige klip i lyden forsøger man at få dialogen og intet andet med.
Cleansound
Det er optagelse af den lydatmosfære, der findes på en optagelocation. Denne atmosfære lyd optages efter billedoptagelsen, og spilles så senere sammen med den redigerede 100% lyd.
Dub/eftersynkronisering
Hvor optageforholdene ikke tillader det, kan dialogen indspilles senere i et lydstudie, hvor en skuespiller lægger stemme til mundbevægelserne
(i praksis har skuespilleren hovedtelefoner på og siger sin replik sammen med den ubrugelige, men dog hørbare replik fra 100% - lyden).
Effektlyd
Det kan være ringende telefoner og dørklokker, klask fra slagsmål o.s.v., som det ikke er praktisk at lave som 100% - lyd. Til denne afdeling hører også baggrundslyde, som ikke kan laves som clearsound (luftværnssirener o.s.v.)
Musik
Hvis ikke musikken er 100% - lyd, lægges den på bagefter.
Alle disse typer lyd indspilles ved en filmproduktion på hver sit lydbånd. Disse lydbånd mixes så sammen på den færdigredigerede film og under mixningen reguleres de i forhold til hinanden så den endelige lydside er afbalanceret i styrke.
Lydens funktion
Når vi skal se på det færdige filmprodukt, er det vigtigste at afgøre lydens funktion i forhold til billedet. I den sammenhæng anvendes følgende begreber:
Reallyd
Det er den lyd der var på det sted, billedsiden blev optaget på / skal se ud til at foregå på, eller en lyd som ihvertfald med rimelighed kunne findes på det sted. Såvel tale som baggrundsatmosfære og lyde (effektlyd)
kan være 100% - lyde eller dubbede, eller en blanding heraf.
Kontrapunktisk lyd
Er en eftersynkroniseret lyd, der er sat på for at stå i kontrast til billedet. Ved denne kontrastering opstår en særlig atmosfære. Det kan være ironi (sætter latter til noget alvorligt) eller udtrykke en følelse som længsel efter noget (sætte festlyd til et tomt værelse).
Metaforisk lyd
Er en eftersynkroniseret lyd, der har til formål at få tilskueren til at danne en ganske bestemt association til billedsiden (Anders and stopper op, det lyder som en bil der bremser. To piger snakker, man høre kun lyden af høns).
Incidentalmusik
Er musik, hvor lydkilden er til stede på billedet oftest 100% - lyd.
Underlægningsmusik
Er eftersynkroniseret musik, der har til formål at skabe en ganske bestemt stemning på filmen.
Endelig skal det ikke glemmes, at en meget effektiv form for lyd er stilhed... den ganske bestemte filmiske form for stilhed, der består i en ganske svag susen fra det tomme lydspor.
Videoens forskellige lyd
Stereo, FM, Nicam, analog og digital lyd... I TV- og videosammenhæng har lyden længe haft en underordnet rolle. Billedet har været det vigtigste og lyden har bare hængt på. Men idag er selv lyden endelig blevet et salgsargument. Vi udreder her de nye begreber.
Desværre er der mange der har glemt den vigtige forbindelse mellem optagelse, redigering og gengivelse, en lænke hvor det svageste led altid afgør slutresultatet. Denne lænke gælder såvel i lyd- og billedsammenhæng. Lydkæden består af mikrofonen, lydbåndet og forstærkeren/højttaleren, og billedkæden af objektivet, filmen og projektoren/fotopapiret.
Overfører vi dette til video, så bliver det mikrofonen, videobåndet og TV-apparatet for lyden, respektivt objektivet, videobåndet og TV-apparatet for billedet.
I forbindelse med lyd vil videobranchen gerne trække godbidderne i en kæde frem, når man eksempelvis benævner noget med stereo eller HiFi. At man kan registrere lyd i stereo med HiFi-kvalitet på et videokamera er egentlig ganske uinteressant, hvis mikrofonen på kameraet er af elendig kvalitet, og TV-apparatet har en dårlig højttaler i mono. Det ville omtrent være det samme hvis man forsøgte at sælge et Hasselblad med en billig og simpel optik, hvor diasprojektoren desuden gav et halvdårligt billede.
Flere mangler
Lad os kigge på "mellemledet" for lyden, det vil sige registreringen på videobåndet. Der findes idag tre forskellige måder at indspille lyd: dels analog på et langsgående lydspor, dels den såkaldte FM-form, og sluttelig den digitale form.
I VHS-teknikkens begyndelse bestemte man sig for at klemme lyden ind på et smalt spor ved siden af videosignalet, en måde der stadigvæk gælder i forbindelse med almindelig VHS. Som de fleste ved kører videobåndet meget langsomt, nærmere bestemt derefter, brusende og svajende på grund af den komplicerede båndfremføring.
Egentlig var der ingen der skulle acceptere den dårlige lydkvalitet, hvis det ikke var for TV-apparaternes ofte lige så dårlige lydsystem. Manglerne i TV-apparatet skjuler helt enkelt den mangelfulde lyd på videobåndet.
Går vi endnu dybere i hele distributionskæden for billede og lyd, i televisionssammenhæng, så har der helt frem til nu været flere mangler i netop lydkæden. Men i og med det digitale overføringssystem Nicam, har lyden efterhånden fået sin retmæssige rolle, men det kræver selvfølgelig et TV med stereolyd, eller stereovideo for at lyden skal komme til sin fulde ret.
Lyd i billedet
Går vi tilbage til amatørvideoen, så kom der ganske snart en ny og bedre måde at indspille lyd, nemlig frekvensmoduleret på en bærebølge, eller FM-lyd som man i teknikerkredse benævner fænomenet, FM-lyden "bages" ind i selve videosignalet, og bliver så at sige en del af billedet. Det var Video8-systemet (og ellers Beta-systemet) der introducerede FM-lyden, og takket være dette forbedredes lydkvaliteten betydeligt. Det påvirkes heller ikke på samme måde af lave båndhastigheder og andet. Det såkaldte HiFi-stereo er altså en FM-lyd der takket være sin frekvensmodulering kommer op i HiFi-kvalitet i rent teknisk forstand.
Bagdelen med FM-lyden er at den ikke kan fjernes eller ændres, eftersom den er lagt sammen med selve billedsignalet. Den eneste måde at fjerne lyden på er at fjerne billederne. Af den grund har de fleste videomaskiner og camcordere, foruden FM-lyden, tillige et normalt separat analogt lydspor. Det tillader at ny lyd kan indspilles på dette spor, såkaldt audio-dubbing, og mixes med den ordinære FM-lyd.
Når FM-lyden er i stereo indspilles den desuden parallelt i mono på det separate lydspor, så almindelige videomaskiner også kan afspille lyden. De for tiden regulære stereoudsendelser med Nicam-teknik fungere netop på denne måde. Man kan altså indspille stereoudsendelser fra TV på en almindelig videomaskine uden HiFi-stereo-lyd.
Enten eller
På stationære videomaskiner og på camcordere der er udrustet med både FM-lyd og et separat lydspor, findes der en kontakt så man kan vælge mellem de forskellige lydkanaler. Lytter man til begge to, og det er den samme lyd, da kan der opstå sjove tidsforskydninger.
En tredie og delvis endnu bedre lyd, PCM-lyd, introduceredes af bl.a. SONY på en avanceret Hi8camcorder model V6000. PCM betyder "Pulse Code Modulation", og hvad man til dagligt benævner digitallyd.
Nu kan tilmed digital lyd være mere eller mindre god, og i SONY's tilfælde kan man tale om en slags komprimeret digitallyd der ikke rigtig holder CD-kvaliteten (CD = Compact Disc). Signalstøjforholdet er dog stadig godt og slår i rigt mål den almindelige analoge lyd. I modsætning til FM-lyden kan man dubbe PCM-signalet bagefter, eftersom den indspilles separat på videobåndet.
Hvis lydregistreringen er gået frem, så har det i mange tilfælde stået stille på optagesiden, altså mikrofonen og hele elektroniksiden frem til videobåndet.
Mikrofonen det svageste led
Netop mikrofonen er måske det absolut svageste led i hele lydkæden, og er der nogen detalje hvor kamerafabrikanterne synes at spare penge på, så er det den.
Rent generelt kan man sige at den mikrofon der sidder monteret på camcorderen udelukkende fungerer for effekt- eller miljølyd, det vil sige den almindelige lyd der findes foran og omkring kameraet. I sådanne tilfælde er FM-lyd eller digitallyd ganske uinteressant, i særdeleshed hvis kameraet desuden har automatisk lydregulering.
Med automatisk lydregulering indspilles lyden så højt som muligt på videobåndet, og den regulerer sig selv hele tiden efter de stærkeste lyde. I værste fald kan der blive ujustérbare "pumpninger" i lyden.
At indspille en dialog mellem to mennesker på et par meters afstand, i et støjende miljø, er næsten helt håbløst med automatisk lydregulering.
Hvis der på den anden side er helt stille så er der risiko for at støjen fra kameraet går ind i mikrofonen. Hvad er HiFi-lyd værd i den sammenhæng? Selvfølgelig kan det være HiFi, men det er jo ikke den HiFi-lyd man præcis ønsker sig. Med en god separat mikrofon, og desuden muligheden for manuel regulering af lyden, bliver den forbedrede lydteknik på videobåndet mere interessant. Men det kræver så flere kundskaber og muligheder for overvågning af lydindspilningen. Det er ikke for ingenting at et professionelt kamerateam består af fotograf og en lydtekniker. Nok er lydteknikken gået frem, men der er stadigvæk menneskene bag, der afgør om den endelige kvalitet, HiFi, stereo og digital lyd er god, men det er på ingen måde nogen garanti for en kanonlyd på videoindspilningen.
Bedre lyd på videofilmen
Lyd findes overalt, men er alligevel ganske svær at fange med mikrofoner. Til forskel fra mennesker kan mikrofonen aldrig udskille forskellige lyde eller sigte de uinteressante lyde væk. Den menneskelige hørelse er i den henseende en unik evne, selektivt at kunne plukke det ud vi vil høre. Man taler om "cocktail-party-effekten", dvs. at man kan smuglytte til en konversation, samtidig med man selv deltager i en anden diskussion.
Mikrofonerne høre alt, mere eller mindre godt. Med 2 mikrofoner i stereo øger man til en vis grad mulighederne for at udskille forskellige lyde, i det mindste retningsmæssigt, men det kræver naturligvis stereogengivelse helt frem til TV-apparatet eller stereoanlægget.
At indspille i stereo kan blive ganske effektfuldt, men kræver samtidigt lidt mere disciplin med indspilningsarbejdet. At fare rundt med kameraet hvor som helst gør at lydbillederne bliver temmelig kunstige.En mono optagelse kan under sådanne omstændigheder være betydeligt bedre.
Ligesom man i fotosammenhæng ofte har en overtro på at lyset er godt nok, så har de fleste tilsvarende overtro på, at "rigtig" lyd kommer ind på båndet. Ikke så sjældent bliver man misfornøjet med den indspillede lyd, eftersom der samtidig kom en masse andet "støj" med, som måske t.o.m. overdøvede den lyd man egentlig ville fange. Det kan være opvaskemaskinen der overdøver babyens første ord, eller trafiklarmen der overdøver fuglekvidret.
Vigtigst er mikrofonen
Det måske vigtigste led i lydkæden er mikrofonen, et faktum som mange ikke kan indse, i særdeleshed ikke kamerafabrikanterne. Mikrofonen har længe været det man har sparet på, eftersom lyden traditionelt har haft en relativ lav teknisk standard. Delvis afhængig af begrænsningerne i hele videoteknikken som sådan, med lave båndhastigheder og andet.
Men med bedre lydkvalitet på videobåndet, HiFi-lyd, så kræves der også bedre mikrofoner, og tillige større kundskab om hvordan man indspiller.Mikrofonteknikken er derfor mindst ligeså vigtig som selve mikrofonen.
Lad os kigge på hvordan det fungerer i amatørvideosammenhæng:
-
mikrofonen sidder i 99% tilfælde på camcorderen.
-
der findes sjældent mulighed for manuel lydregulering eller filtrering.
-
der findes i nogle tilfælde heller ikke mulighed for kontrollytning.